Olejomat jest bardzo ważnym elementem naszego ogólnopolskiego systemu zbiórki zużytego oleju spożywczego, natomiast nie mniej ważna jest dedykowana butelka. Tak naprawdę sukces tego projektu zaczyna się na kuchennym blacie. Dzięki kompaktowym rozmiarze, na pewno nie będzie ona przeszkadzać w kuchni, a szeroki wlew spowoduje, że bez użycia jakiegokolwiek lejka, będziemy w stanie wlać UCO bezpośrednio do butelki, bez ryzyka ze rozleje nam się on na blat w kuchni. Po zapełnieniu butelki wracamy do Olejomatu i oddajemy napełnioną butelkę do recyklingu oleju.
Specjalistyczna butelka
Kod Qr który znajduję się na butelce daje możliwość przypisania butelki do użytkownika, co pozwala na późniejszą weryfikację ilości oraz zawartości w celu przydzielenia punktów. 300 zgromadzonych punktów użytkownik może wymienić na drzewko lub sadzonkę. Do butelki nie należy wlewać gorącego tłuszczu maksymalna temperatura to 70 stopni Celsujsza. Zbieramy zużyte oleje po smażeniu, oleje z marynowanych produktów spożywczych, margarynę, masło oraz przeterminowane oleje. Natomiast nie zbieramy i nie zlewamy olejów silnikowych i smarowych oraz innych płynów lub chemikaliów, czy też resztek jedzenia.